Ерасмус Плус пројекат размене ученика “One Language, One Person”

Једна од најлепших вести коју смо добили ове школске године је да је коначно кренуо Ерасмус Плус пројекат размене ученика КА229 “Оне Лангуаге, Оне Персон” чији је ко-аутор била наша професорка енглеског језика Татјана Јанцић. Носилац пројекта је Закладна школа из Словачке, а партнерске школе, поред Економско-трговинске школе из Врања, су из Шведске, Турске и Италије. Због ситуације са пандемијом, почетак пројекта је одлаган неколико пута, да би коначно 13. марта са аеродрома „Никола Тесла“ пут Рима кренуле ученице одељења ИИ/2 Сара Вељковић, Миљана Аритоновић, Емилија Накић и Катарина Недељковић.

Другог дана ученици и професори су обилазили Рим, а онда путовали у Пескару аутобусом. Обилазак историјских знаменитости Рима био је обавезан: Колосеум, Константинов лук, Фонтана ди Треви, Пантеон, Пиазза дел Пополо, Пиазза де Еспагна, Шпанске степенице, Капитол брдо, Пиазза Венезиа, Пиазза Навона.
Трећег дана све партнерске земље представљале су по 4 презентације: држава, град, школа, образовни систем. Затим смо обишли школу, импресионирани понашањем ученика, њиховом дисциплином, лабораторијама за хемију, симулацијама летења у кабинетима за аеронаутику, итд. Посебно симпатична била је група њихових наставника који су остајали након радног времена на часовима енглеског да би могли да се укључе у европске пројекте.

Четвртог дана радионице је држала Пеарсон-ов тренер и аутор Донателла Фитзгералд о причама. Ученици су подељени у групе и парове са ученицима из других земаља и ту је кренуло њихово право упознавање. Групе су тог дана радиле лого пројекта, презентовале свака свој идејни пројекат, а затим се бирао најбољи.

Предлози за лого били су веома креативни, али је на крају највише гласова добио лого са књигом. (Слика Е4) Група која је победила, поред књиге као симбола знања, нацртала је слике Колосеума, православне цркве, замка у Шведској, своју верзију Аја Софије и замка у Словачкој.
Цео извештај можете прочитати у оквиру менија Пројекти – ЕРАСМУС.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *