Четврта мобилност КА229

Извештај са четврте мобилности КА229 пројекта „One Language, One Person“ изведене у Србији од 27.03.2023. – 31.03.2023.

Коаутор и координатор пројекта Татјана Јанцић

 

Четврта мобилност Ерасмус Плус пројекта размене ученика КА229 “One Language, One Person” реализована је у у Врању у Србији која је била домаћин мобилности у периоду 27.03.2023. – 31.03.2023.

Из партнерских школа учествовало је 10 наставника и 17 ученика, укупно 27. Координатор пројекта Татјана Јанцић одрадила је комплетан техничко-организациони део посла везан за организовање летова, трансфер од и до аеродрома, смештај, оброке, поклоне за партнере, као и организацију посета од културолошког значаја и језичке радионице. У спровођењу организационог дела помогле су највише ученице одељења 3/2: Антић Анђела, Вељковић Сара и Недељковић Катарина.

Тема четврте мобилности била „Познати људи из наше земље“ (Famous people from our country), а у раду на презентацији учествовали су следећи ученици: из одељења I/4 Стојковић Кристина,  III/2 Антић Анђела, Аритоновић Миљана, Вељковић Сара, Недељковић Катарина; из одељења III/3 Алексић Милан и III/5 Недељковић Ива и Тасић Ања. Прављење постера и осталог визуелног материјала одрадила је Накић Емилија из III/2 (уз помоћ неколико другара из одељења).

Недеља пред долазак била је узбудљива јер су целог јутра авиони каснили и летови били отказивани као и трансфери па је хитно требало тражити нове, онда је кренуло смештање по хотелима и тражење новог за турску школу, и на крају одлазак у набавку за понедељак.

У понедељак гости су дочекани у 9 уз програм КУД „Младост“ и погачу и локалне специјалитете које је припремио Андреја Павловић са својим ученицима. Иако је пљусак претио да угрози планиране активности, позвали смо 9 таксија и успели да обиђемо Кућу Боре Станковића и Народни музеј Врање, а онда се упутили на ручак у кафану „Морава“. Од представника школе присутан је био само помоћник директора Ивица Јањић. Након тога смо се вратили у школу и одрадили језичке радионице.

Посета Музеј-кући Боре Станковића и Народном музеју Врање

У уторак 29.03.2023. отишло се на пријем у СО Врање где су учесницима уручени поклони (свеске, оловке и графике).

Уследио је повратак у школу где су до ручка три школе презентовале познате личности из своје земље, а након ручка радили смо језичке радионице везане за фестивале.

 

У среду смо посетили манастир Прохор Пчињски где нас је дочекао монах Андреј, а особље манастира послужило госте колачима, кафом, чајевима и соком. Након напорног успона до Испоснице, ручали смо у природи и вратили се у школу да одрадимо преостале презентације и радионице.

Испред Манастира Прохор Пчињски

Дочек у манастиру

Весела лица Еразмуса: Алесандро и Флавијус из Италије

Весела лица Еразмуса: Сара и Милан из Врања

 

Шведски тим: Одмор након напорног успона

 

Четвртак смо провели у Нишу обилазећи културно-историјске споменике. Први на списку били су нацистички логор Црвени крст и Ћеле-кула.

Посета логору Црвени крст, Ниш

У Медијани смо срели Карла Чинкотија, директора Италијанског института у Београду који се поздравио са нама и разговарао са италијанском екипом.

 

Затим нас је интервјуисала новинарка ТВ ЗОНА ПЛУС из Ниша за своју емисију „Културна зона“. По повратку у Врање, имали смо свечану вечеру и церемонију доделе сертификата и поклона гостима. Од представника школе поново је био присутан само помоћник директора Ивица Јањић који је оставио веома пријатан утисак на госте.

Посета Медијани

Додела сертификата

 

У петак су ученици презентовали своје завршне радове, попунили упитник, а онда смо кренули пут Скопља да госте пребацимо до аеродрома са кога су сви имали летове.

Пројекат КА229 “One Language, One Person” завршава се у Истанбулу и та последња мобилност трајаће од 24.04.2023. до 28.04.2023. За њу смо већ спремни по питању летова, смештаја и учесника. То ће бити ученице које су највише помогле у организацији и спровођењу мобилности у Србији, а то су Антић Анђела, Вељковић Сара и Недељковић Катарина из одељења III/2 које спремају радионицу на тему језика чиме се заокружује цео циклус пројекта.