Mobilnost KA229 Švedska

Друга мобилност КА229 пројекта „One Language, One Person“ – Анкаршрум, Шведска, 16.05.-20.05.2022.

Коаутор и координатор пројекта Татјана Јанцић

 

Друга мобилност Ерасмус Плус пројекта размене ученика КА229 “One Language, One Person” реализовала се у Шведској од 16.05.2022 до 20.05.2022.

Критеријуми за одабир ученика (до 4 особе) су поново били максимално испоштовани: одлични ученици, са солидним знањем енглеског језика, васпитани, културни и отвореног ума. Шведска је укинула све мере везане за Covid-19 пандемију иако су све учеснице из свих земаља биле вакцинисане.

На другу мобилност ишле су ученице одељења 2/2 Сара Вељковић и Емилија Накић, а из 2/5 Ива Недељковић и Ања Тасић. По мишљењу представника осталих партнерских школа девојке су представиле школу на најбољи могући начин, учествовале у свим активностима и захваљујући одличном енглеском биле најкомуникативније.

За Шведску се кренуло дан раније, 14.05.2022., због цене авио карата које поново скакале, а преспавало се у прелепом Connect Hotel-у на Скавста аеродрому. Наредног дана, 15.05.2022, у 9 ујутру кренуле смо аутобусом од аеродрома до Линшопинга, а одатле возом до Вестервика где смо биле смештене у хотелу Budgethotell у центру града, 300 м од Балтичког мора и шеталишта. Дочекала нас је представница школе Шармин Муса и сместила у хотел.

Наредних дана и ученици и професори су имали свој распоред активности, путовало се сваког дана у Анкаршрум где су сви имали своја задужења. Тема ове мобилности био је фолклор и традиционални плесови и игре, у нашем случају кола. Након презентовања музичких корена у нашем крају, традиционалних кола и мелодија као и инструмената, ученици свале школе имали су задатак да своје вршњаке науче плесу/колу из своје земље.

Једна од занимљивијих посета наставника била је Музеј-фабрици „Electrolux“ у Анкаршруму.

Наставници су имали прилике да се окушају у дисциплини оријентација у природи и обиђу нека од острва у архипелагу.

 

 

Посетили смо и резерват ирваса, једно изузетно искуство, и научили доста о овим животињама од њихових чувара.

Ученици су провели среду у Музеју Астрид Линдгрен, чувене ауторке романа „Пипи Дуга Чарапа“ што је била основа за језички задатак. Последњег дана, након церемоније доделе сертификата у општини, присуствовале су Фестивалу уличне уметности.

Ученици су се опробали и у спремању шведских специјалитета и научили нешто и о шведској кухињи.

Повратак је реализован аутобусом од Вестервика до Арланде, а онда авионом до Београда где смо стигли око 23:30. Аутомобилом смо кренули ка Врању и стигли у 4 ујутру.

Ову мобилност ћемо памтити по одличном друштву, лепом времену, морском ваздуху и галебовима који су нас будили уместо аларма на мобилном телефону.