Историјат

  1. ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

 

Народна скупштина Р. Србије 05. јула 1955. год. доноси Акт о оснивању Средње Економске школе у Врању, у згради Гимназије.

         У једном периоду наша шкла носила је име Економска школа «Димитрије Туцовић», када је и установљен 26. 04. као датум када се славио Дан школе. Касније одлуком Владе Р. Србије, брише се име «Д.Туцовић», школа добија назив Економско – трговинска школа Врање. Међутим, обзиром да је 26. 04. традиционално слављен као Дан школе, то смо ми задржали овај датум као наш посебан дан.

И ова школа као и многе друге имала је своје тешко бреме…недостатак школског простора, свог крова над главом. Прва година рада, подстанари у Гимназији…друга година подстанари…и даље…све тако до срећне 1986.год. када jе постављен камен темељац објекта за потребе Економске школе.

Поводом Дана ослобођења Врања, 1990. год. добили смо школу која располаже са 16 учионица опште намене, амфитеатром са 120 седишта, Пословним бироом за образовни профил ПА,  кабинетима за Рачунарство и информатику, Пословну информатику, Пословну и службену кореспонденцију и пословни биро за Службеника осигурања и Финансијског администратора, виртуелна агенција за образовни профил Туристички техничар. Не тако давне 1998. год. школа добија нове посторије: пословно-административни простор и фискултурну салу, са најсавременијом опремом – покретним кошевима, семафором и спортским теренима. Данас наша школа располаже са око 4000 м2 учионичког простора и има опремљени Ђачки ресторан – клуб. Захваљујући нашим пријатељима из Немачке владине организације ГТЗ-ет, наша школа је као признање за свој дугогодишњи успешан рад, једна од 18 школа у Србији, која је међу првима кренула у реформу школства и добила најсавременије опремљена 2 кабинета у оквиру новог занимања Пословни администратор, са 25 рачунара, лап-топом, видео – бимом, факсом и фотокопирним апаратом, у оквиру којих се симулира рад Офис – службе у ма ком предузећу, по најсавременијим дидактичким методама. 2009. године Европски покрет је донирао рачунарску опрему за опремање пословног бироа за образовни профил Финансисјки администратор.