Пета мобилност КА229

Пета мобилност КА229 пројекта „One Language, One Person“, Турска, 24.04.2023. – 28.04.2023.

Коаутор и координатор пројекта Татјана Јанцић

 

Пета мобилност Ерасмус Плус пројекта размене ученика КА229 “One Language, One Person” реализована је у Истанбулу у Турској у области Саријер у којој се налази школа која је била домаћин мобилности. Тема последње мобилности била је историја матерњег језика, најбитнији реформатори, и ситуациони дијалози које смо учили једни од других.

Захваљујући савршеној организацији турске координаторке Ирем Сафкан, трансфери у Турској били су обезбеђени преко веома професионалне агенције, тако да је трансфер од и до аеродрома, као и скупљање и остављање учесника буквално испред врата смештаја, беспрекорно функционисало.

За Истанбул смо пошли у 5 ујутру из Врања до аеродрома у Скопљу. Након лета, вишечасовне контроле и преузимања пртљага на огромном аеродрому, коначно смо сели у ауто који нас је довезао до смештајне јединице у Саријеру, ретко безбедном делу Истанбула (пошто ту углавном живе познате личности са којима смо имали пар сусрета).

У понедељак је кренуо програм у приватној школи Özel Boğaziçi Eğitim İlgi Anadolu Lisesi. Турски ученици представили су своју школу и Истанбул. Затим смо посетили уметничку школу где смо се упознали са традиционалном техником сликања на води „Ебру“, а затим је свако имао задатак да направи своју слику. Бродом смо отишли у азијски део на ручак, а затим до тврђаве Јорос. Аутобус нас је око 7 увече вратио кући.

Уторак је био резервисан за презентације Словачке, Шведске и Турске, а након паузе за кафу, ученици су радили језичке радионице у циљу стварања јединственог „Еразмус језика“. Одржан је први од два састанка координатора, а поподне је проведено на Göçmen ранчу где смо пре ручка имали прилику да јашемо коње. Након тога уследила је посета огромном шопинг центру Istinye park, а затим вечера у познатом ресторану „Али-Баба“ у Саријеру. Вече смо провели са италијанским тимом са којим смо се спријатељили још марта 2022. Прво су били код нас, а касније смо шетали дуж Босфора.

Јорос тврђава

 

Трећи дан био је резервисан за посету туристичком делу и највећим знаменитостима Истанбула: Аја Софија, Топкапи Палата, Археолошки музеј, Плава џамија, Јустинијанова Базилика Цистерна, Капали чаршија, а након целог дана проведеног у ходу, коначно смо дошли кући где су ученице одмах кренуле да вежбају презентацију за сутра.

Четвртог дана Италија и Србија држале су презентације о својим језицима и училе остале учеснике најчешћим фразама кроз ситуационе дијалоге. Затим смо аутобусом отишли до луке пошто су ручак и церемонија доделе сертификата били на изнајмљеној јахти. Ни лоше време није покварило наше расположење. Након тога отишли смо на вечеру и провели вече опраштајући се од Словака који су морали дан раније да крену.

Петог дана имали смо други састанак координатора, представљање рада ученика на тему Еразмус језика преко апликације Kahoot!, а након одбојкашког меча, одрадили смо евалуацију и кренули на аеродром. Због кашњења лета, у Врање смо стигли око 11 увече.

Топкапи палата

Gocmen ранч

„Наши“ Италијани и српски тим

Део блага из султановог двора

Базилика Цистерна

Део Археолошког музеја

Геолошки слојеви Троје чија је локација откривена у месту Чанакале

The Spoonmaker’s Diamond, 86 карата, Музеј Топкапи палате у Истанбулу

Презентација ученица из Србије