Побољшање квалитета ваздуха у граду Врању

                 Назив пројекта „Побољшање квалитета ваздуха у граду Врању“, који су реализовали ученици мигранти из Украјине уз помоћ професорки из Економско-трговинске школе: Маријела Настић – координаторка тима и Снежана Симић, професорка руског језика, у својству преводиоца.
                Финални део пројекта је засад смаргдних туја у нашем граду на неколико локација.

                Ток пројекта:

                На позив Удружења „Достигнућа Младих у Србији“, које члан  мреже JA Worldwide, под покровитељством UNICEF-a, учениици мигранти из Украјине, који похађају школе у Врању, активно су учествовали у тродневној регионалној UPSHIFT радионици, која је одржана у Врњачкој Бањи у периоду од 11.-13. децембра 2022. године. На радионицама су биле присутне професорке из Економско-трговинске школе, Маријела Настић у улози координаторке и Снежана Симић, професорка руског језика, у улози преводиоца.

                UPSHIFT програм спаја друштвено предузетништво, иновације и тимски рад. Методологија, која се примењује оснажује младе људе да покрену решавање друштвених изазова у свом окружењу. Програм је настао 2004. године и под покровитељством UNICEF-a, спроводи се у 38 држава. 2022 године UPSHIFT радионице је реализовала UNICEF Србија, а имплементациони партнер је била организација Достигнућа младих у Србији.

                Овај глобални програм обухвата адолесценте и младе, укључујући и оне из маргинализованих група. Програм обухвата:

– практична знања за размевање и решавање изазова у заједници,

– менторску и финасијску подршку за спровођење одабраних идеја у дело,

– умрежавање, стицање вештина, предузетничког и тимског духа.

                UPSHIFT представља интензивну тродевну радионицу, коју су водила 2 искусна и обучена тренера, на којој је десет одабраних тимова учило као да, од препознатог проблем, прође кроз све битне кораке, који воде до креирања иновативног решења, уз помоћ ментора.

                Комбинацијом креативног и иновативног рада, константим учењем нових ствари, жеља је да се помогне младима и адолесцентима да пруже сопствени допринос побољшању стања у локалним заједницама.

                Тема радионице је била Екологија. Тим из Врања је на радионици решавао проблем, загађења ваздуха у граду Врању.  Тим је свој пројекат назвао: „Побољшање квалитета ваздуха у граду Врању“. Кроз решавање тог проблема тим је дошао до креативног решења за побољшање квалитета ваздуха у граду Врању, засадом туја, које су одлични пречишћавачи ваздуха.

                На крају радионице од 10 тимова жири бира 5, који ће добити новчану награду у износу од 100 000 динара, као и менторску подршку у трајању од 3 месеца за реализацију својих решења.

                Поред 5 одабраних тимова, наш тим из Врања је добио специјалну награду, због специфичности ситуације, тј. чланова тима, који су из Украјине.

                У претходних неколико месеци, задатак тима био је да реализује све кораке планиране током радионице. Организовано је и спроведенониз активности од којих је и  предавање у Економско-трговинској школи на тему „Побољшање квалитета ваздуха у граду Врању“, које је одржала дипломирани инжењер шумарства Наташа Михајловић, радникЈКП Комрад Врање. Након тога су ученици мигранти презентовали своје виђење решавања датог проблема кроз презентацију, коју су сами израдили. Предавању и презентацији су, поред руководства школе, професора и ученика присуствовали и представници локалне самоуправе.