ИПА ПРОГРАМ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБИЈА – СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

ИПА ПРОГРАМ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБИЈА – СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
ОТВАРАЊЕ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО
иновативно окружење за развој пословних идеја младих

Дана 15.03.2022. године Економско-трговнинска школа из Врања отворила је Центар за социјално предузетништво са идејом да младима приближи концепт социјалне економије. Центар представља креативан простор у којем ће млади имати прилике да развијају идеје за социјалне старт-ап компаније. Центар ће поред подршке образовању младих пружати стручну подршку и посредовање у повезивању свих заинтересованих страна које желе да се укључе у рад социјалних предузећа или кроз друштвено одговорно пословање компанија које послују у пограничном подручију, што представља иновативан приступ укључивања образовних институција на тржишту. Активно укључивање младих приоритетан је задатак у креирању подстицајног и одрживог окружења за развој социјалног предузетништва и социјалне економије у целини.

Центар је покренут уз финансијску помоћ и подршку Европске уније. Врeдност опреме која је набављена за рад Центра износи 20.000 Евра. Економско-трговниска школа из Врања носилац је прекограничног пројекта „Центри за иновативни развој социјалног предузетништва – савремена перспектива социјалне интеграције младих“ који се реализује на територији Републике Србије и Републике Северне Македоније. Пројекат се имплементира средствима Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) II, вредност пројекта је 188.713,65 Евра и траје 15 месеци. ИПА II прекогранични програм подржава сарадњу две земље с циљем промовисања добросуседских односа, подстицања европских интеграција, друштвеног и економског развоја.

Центар је опремљен рачунарском и канцеларијском опремом и представља креативни простор у којем ће млади на савремен и иновативан начин промовисати вредности социјалне економије. Отварање Центра за социјално предузетништво реализоваће се и у Средњем општинском Училишту „Перо Наков“ из Куманова чиме ће обе пограничне стране добити адекватне услове за подршку социјалном предузетништву. Кроз сарадњу и повезивање два Центра оствариће се вишеструки бенефит за развој социјалне економије, како у пограничном подручју тако и на широј територији Балкана. Приоритетни задаци Центара усмерени су на повећање професионалних капацитета младих у области социјалног пословања, пружање стручне подршке за покретање и вођење социјалних предузећа, активног повезивања заинтересованих страна са акцентом на привредне субјекте из руралних пограничних подручија и промовисање младих незапослених лица.    

Церемонији отварања Центра за социјално предузетништво присуствовали су ученици школе, професори, представници јавних установаи локалне самоуправе града Врања. Након поздравне речи директора школе, господина Андоновића, присутнима се обратио пројектни менаџер Јован Јовановић који је презентовао пројекат. Присутни су имали прилику да одслушају два предавања о социјалној економији и социјалном предузетништву. Професор др Милан Вемић са Факултета за пословне студије и право Универзитета „Унион-Никола Тесла“ одржао је предавање на тему Социјалне економије која представља темељ развоја свих одрживих система социјалне подршке друштва. Професорка др Слађана Вујичић са Високе школе за пословну економију и предузетништво из Београда одржала је предавање о социјалном предузетништву, представљени су потенцијали социјалних предузећ и њихов утицај на друштвене промене.

„Развој средњих стручних школа по угледу на европске моделе образовања представља императив у раду са младима. Донација Европске уније омогућила је модернизацију наставних средстава и пружила подршку прекограничне сарадње између Србије и Северне Македоније. Центар за социјално предузетништво који покреће школа биће место у којем ће ученици обављати практичан део наставе, млади ће моћи да стичу знања и развијају професионалне вештине у реалном пословном окружењу унутар школе. Такође, пројекат ће допринети покретању школског предузећа чиме се на директан начин врши промоција социјалног предузетништва кроз форму ученичке задруге“.  – Моме Андоновић, директор Економско-трговинске школе из Врања.

„Социјално предузетништво окренуто је хуманим вредностима друштва, превазилажење социјалних изазова и професионална инклузија теже запошљивих група могућа је кроз успостављање одрживог система социјалне економије. Остварени профит социјалног пословања може се усмерити за подизање животног стандарда рањивих група становништва, очувању екологије, као и за решавање многих других друштвених проблема. Из тог разлога неопходно је уредити систем који ће кроз институције деловати у реалном окружењу. Отварање Центра за социјално предузетништво у оквиру образовне институције представља пример добре праксе и модел јачања институционалног капацитета за развој система социјалне економије, како у Републици Србији, Републици Северној Македонији тако и у окружењу. Отварање Центра за социјално предузетништво у складу је са националним стратегијама и социјалним политикама Републике Србије којима се уређују подручија образовања, социјалне заштите и економског развоја уз промовисање социјалног предузетништва чије се доношење Закона очекује у блиској будућности. Такође, повезивање младих из Врања и Куманова кроз институционални оквир треба да допринесе јачању друштвених и економских веза два погранична подручија у оквиру идеје „Отворени Балкан“. Потреба је да бенефити економске зоне „Отвореног Балкана“ буду доступни и за социјална предузећа као и за јачање образовних потенцијала.“ – Јован Јовановић, пројектни менаџер.

„Отварање Центра за социјално предузетништво у оквиру пројекта који реализује наша школа у многоме ће побољшати услове рада и ученицима омогућити виши степен образовања, посебно у делу који се односи на праксу. Приметно је велико интересовање код ученика да се активно ангажују на пројекату, активности су тако конципиране да се могу укључити ученици свих смерова што посебно утиче на одрживи развој целе школе. Пројектом су предвиђене многе активности, обуке професораи ученика, прекограничне посете које ће допринети дружењу младих из Врања и Куманова, покретање социјалног предузећа које ће бити опремљено за рад, промоција социјалног предузетништва кроз одржавање панела, округлих столова, покретање интернет портала о социјалном предузетништву.“ – Бригита Трајковић, професор Економско-трговинске школе у Врању и члан пројектног тима.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *