Школска слава Свети Сава

У част првог српског архиепископа и просветитеља школе у Србији, 27. јануара, обележавају дан духовности – школску славу Светог Саву.

Наша школа обележила је дан школске славе резањем славског колача у цркви Свете Тројице у Врању и свечаном приредбом ученика.

Овај верски и школски празник славимо да бисмо вратили мир, љубав, благост, да нас разоружа и подсети да смо једни другима најважнији, да нам је важан сваки тренутак и да нам укаже на саосећање, подсети нас да је живот драгоцен, а нада вера и љубав у нашим срцима.

Треба ићи Савиним путем, треба носити Савин штап, а то значи мислити својом главом, водити се срцем. Ако је благост и праведност била Свима мисија, треба да је наставима. Ако је мирољубивост и доброта био Савин начин, треба га следити. Овај дан нас на то подсећа, на Савине врлине које ми као његови наследници носимо у себи. Колико нас уче његова дела, толико нас учи и његов карактер и истрајност.

У ово материјалистично доба када су сви у трци за бољим и лакшим животом, заборављамо да ми нисмо само физичка бића, него и духовна, да нам је потребно духовно богатство које ће оплеменити нашу нарав и дати виши смисао нашем постојању.

Обележавамо овај дан и на тај начин чувамо традицију, наше корене, своју прошлост и претке од заборава и оплеменити Савиним делима и речима, настављамо Савиним путем. О његовом животу су писали и данас пишу и писци и ђаци, а ја ћу вас подсетити на једну Савину мисао, а то је жеља његовог оца, Симеона Немање коју је упутио као најважнији савет свом најближем и највернијем сину Сави – Имајте љубав међу собом!

Празнична песма за Савиндан је Химна светом Сави.

 Химна Светом Сави

Ускликнимо с љубављу
Светитељу Сави
Српске цркве и школе
Светитељској глави.
Тамо венци тамо слава
Где наш српски пастир Сава.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

Благодарна Србијо,
Пуна си љубави
Према своме пастиру
Светитељу Сави.
Цело Српство слави славу
Свога оца Светог Саву.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

С неба шаље благослов
Свети отац Сава;
Са свих страна сви Срби
С мора и Дунава.
К небу главе подигните
Саву тамо угледајте.
Саву српску славу,
пред престолом Творца!

Да се српска сва срца
С тобом уједине,
Сунце мира, љубави,
Да нам свима сине,
Да живимо сви у слози,
Свети Саво, ти помози,
Почуј глас свог рода,
српскога народа!

Пет векова Србин је
У ропству чамио
Светитеља Саве
Име је славио.
Свети Сава Србе воли
И за њих се Богу моли.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *