Посета Фулбрајтове стипендистикиње Мајише Галиба (Mayeesha Galiba)

Ученицима основних и средњих школа, као и свакоме ко учи стране језике, много значи слушање изворног говорника циљног језика од кога могу да чују из прве руке како се живи у одређеној земљи, какав је систем образовања, да поставе питања везана за културу и обичаје и да вежбају говорне вештине.

Ту прилику су имали ученици другог разреда Економско-трговинске школе које је, захваљујући њиховој професорки Енглеског језика Татјани Јанцић, добитници СУСИ стипендије за 2019.годину, посетила Мајиша Галиба (Mayeesha Galiba), Фулбрајтов стипендиста, која ће у Врању боравити до јуна 2020. Мајиша је са професорком Татјаном посетила три одељења другог разреда која су приводила крају Модул: Образовање (Module: Education) и причала им о животу у Америци, својој средњој школи, критеријумима оцењивања, полагању матуре, и одговарала на њихова питања везана за учење, школарине, упис на универзитет, студирање, gap year, студентски живот, шта Американци мисле о Србији, свом животу у Врању, итд.

Мајиша Галиба је дипломирала Међународне студије и решавање конфликата на Џорџтаун Универзитету у Вашингтону, а након повратка очекује је наставак високог образовања на студијама права на истом универзитету.

Иначе, амбасада Сједињених Држава сваке године шаље одређени број стипендиста и специјалиста за Енглески језик у државе за које дотични стипендисти аплицирају. Ради се о високообразованим особама које имају најмање четворогодишње универзитетско образовање, у многим случајевима и мастер и докторат, а у државама у које одлазе ангажовани су на факултетима где помажу у држању наставе, изради бољег курикулума и презентују на конференцијама.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *